Bemutatkozás

Egy oldal, ahol megtanulhatsz ízletes és tápláló ételeket keszíteni ugyanakkor bővítheted tudásodat arról, hogyan előzheted a betegségek kialakulását, őrizheted meg még jobban egészségedet és hogyan segítsd gyógyulásod hatékonyabban a táplálkozás révén úgy, hogy közben ne kelljen lemondani az élvezetekről sem. Otthoni receptek, leírások, érdekességek, tippek, praktikák, étteremlátogatás...egyszóval minden ami gasztronómia.

Címkék

2014 (1) a (1) B12-vitamin (1) B3-vitamin (1) bacon (1) bakonyi (1) báránycomb (1) barnakenyér (1) betegségmegelőző (1) bőrkiütés (1) Cink (1) citrom (1) csirkemell (1) csirkemellsonka (1) Cukrászda (1) diéta (1) dietetikus (6) dining guide (1) durum (1) E3 Program (1) edzés (1) egészség (6) egészséges (1) egészséges életmód (1) egészséges táplálkozás (2) egészségmegörző (1) egyetemisták táplálkozása (1) emésztés (1) Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak (1) energiaszegény (1) étel (1) étteremlátogatás (2) fehérje (1) fitness (3) fokhagyma (1) Food (1) food (1) foodface (1) főzelék (1) frissen sültek (1) garnéla (1) gasztro (1) gasztronómia (2) görcsoldó (1) Graham liszt (1) gyógyulást elősegítő (1) gyorsétterem (1) hamburger (1) hoz dog (1) Indul (1) ingyenes dietetikai tanácsadás (1) iráni kenyér (1) kókuszital (1) kókuszzsír (1) krumplilángos (1) kulináris élvezetek (1) lilakáposzta (1) Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (1) mártás (1) MDOSZ (1) melegszendvics (1) Mézes (1) mézes perzsa cukrászda (1) mustra (1) naan (1) nagy (1) parenyica (1) Pár Perc Krumpli (1) Perzsa (1) petrezselyem (1) pirított zsemle (1) pisztácia (1) recept (1) reform (1) reggeli (1) rostdús (1) rózsvíz (1) saláta (3) selyemsonka (1) snidling (1) spagetti (1) sport (2) sporttáplálkozás (3) Street (1) street food (1) sültkrumpli (1) sütemény (1) Szelén (1) szénhidrát (1) szószok (1) táplálkozás (2) tepsis zöldség (1) tészta (1) tojás (1) Top Lista Gsztronómia 2013 (1) utcai kaja (1) utcai kaják (1) vacsora (1) vadas (1) Vas (1) zöldborsó (1) zsírszegény (1) Címkefelhő

2013.09.27. 19:44 KetieDermt

Mérges tészta fehér selyemmel szelídítve

photogrid_1380012753141_1380043004.jpg_720x720

Sonkás-sajtos mini penne fokhagymás bébi spenóttal

(Ebéd***)

 

Böngészés közben ezt hallgasd: Fergie - A Little Party Never Killed Nobody

 

Ebben az évszakban különösen nehéz spenótot találni, és még olyat, ami jó árban is van… szinte lehetetlen. A kedvenc zöldség és gyümölcs beszerző helyemen már am múlt héten megígérte a tulajdonos, hogy hétfő reggel vele együtt érkezik a különleges csemege a boltba, ez azonban elmaradt. Aztán teljesen véletlenül az Aldiban találtam csekély 100 grammos kiszerelésben valami horribilis áron, de szerencsére a hasam győz ilyen alkalmakkor, amikor az árak miatt vitatkozom magamban. Az pedig, hogy mit készítsek ebből a méregzöld egészséges növényből, már nem volt kérdéses, a kedvencemet: tésztaszószt jó fokhagymásan, sok sajttal és csirkemellsonkával.

 

HOZZÁVALÓK. (1 személyre)

- 80 g mini penne teljes kiőrlésű durum lisztből

- 100 g bébi spenót

- 50 g csirkemellsonka

- 20 g trappista sajt

- 50 g tejföl (12%-os zsírtartalmú)

- 10 g kókuszolaj

- 3 közepes gerezd fokhagyma

- frissen őrölt só, bors

- 1 csipet friss aprított petrezselyemzöldje

 

ELKÉSZÍTÉS.

- Forró, lobogó bő sós vízben feltesszük a mini pennét kb. 8-10 percre főni.

- A kókuszolajon átfuttatjuk a csíkokra vágott csirkemellsonkát.

- A megmosott bébi spenótot a pirított sonkára helyezzük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a petrezselymet, majd lefedve rövid idő alatt megfonnyasztjuk.

- Hozzáadjuk a tejfölt, majd a kifőtt tésztát. Összekeverjük, fedő alatt összerázzuk.

- Reszelt trappista sajttal tálaljuk, frissen fogyasztjuk.

 

Jó Étvágyat!

 

TUTI TIPP!

Előzetesen forró vízben blansírozott spenóttal csökkenthetjük annak oxálsav tartalmát, így a a többi alapanyagban lévő kálcium hasznosulását jobban elősegíthetjük.

ÉRDEKESSÉG!!! 

- A túróval dúsított változata még ízletesebb, azt azonban csak akkor szoktam ajánlani, ha nagyon meg kell növelnünk a fehérjebevitelünket, pl. szálkásító és tömegnövelő diátákban illetve osteoporosisban, ahol a túlzott fehérjebevitel fokozza a kálcium kiválasztását.

- Magas vastartalma miatt vérképző, ugyanakkor vérzéscsinllapító tulaljdonságú, mind emellett vízhajtó, csillapítja a szomjat így rendkívül hasznos diabéteszes szájszárazság és szomjúság ellen. Kéntartalma enyhíti a herpesz vírus hevességét, A- vitamin tartalma a farkasvakság hasznos ellenszere lehet.

- VIGYÁZAT: vesekőre hajlamos emberek kevés spenótot egyenek, illetve laza széklettel, vizelet inkontinenciával vagy akaratlan magömléssel bajlódó betegeknek csúsztató hatása miatt nem ajánlott fogyasztása.

Szólj hozzá!

Címkék: spenót sonka sajt tészta tejföl penne vízhajtó vérképző oxálsav


2013.09.24. 18:33 KetieDermt

2.: Gyors retro élmény különleges ízekkel

photogrid_1379629806172_1380039359.jpg_720x720

Pár Perc Krumpli (Kálvin tér, Ráday utca)

Ízélmény mérce: *****

Kiszolgálás: ***

Árak: *****

 

Böngészés közben ezt hallgasd: Nero - Into the Past

 

B. ma elvitt a kedvenc hamburgerezőjébe, ami kissé meglepett, hiszen pont arra nem gondolnék, hogy a 9. kerület egyik híres utcában lehet az egyik legfinomabb hambit és sültkrumplit kapni. Pedig a Kálvin tértől alig pár száz méterre, a Ráday utca legelején található Pár Perc Krumpliban isteni gyors utcai kajára lelhetünk. Hagyományos fényes héjú, ritka levegős belsejű buciban, helyben készített marhahúspogácsával szinte bármilyen kombinációban összeválogathatjuk kedvenc ízeinket. Választhatunk a szimpla hamburger mellett amerikai, holland, csípős, Moszkva tér, sajtos, dupla, duplasajtos, baconös, csirkés, mexikói, görög, rántott sajtos és vegetáriánus variációkból, mellé belga sültkrumplit fűszeresen vagy sósan több méretben is választhatunk. Salátákból is válogathatunk kedvünkre a friss vegyes, görög, tonhalas és csirkés opciókból illetve frissen sültek is várnak az éhes szájakra, mégpedig: krumpli lángos, rántott hagymakarika, rántott sajt, rántott camambert, rántott csirkemellfilé is.  És ha még tovább szeretnénk halmozni a kalóriákat, vár ránk még rengeteg finom szósz kipróbálásra, mint például a curry majonéz és kechup, zöldfűszeres tartár, házicsípős, harakiri és a fokhagymás majonéz. Választhatunk többféle menüből is és természetesen nem maradhatott le az étlapról a klasszilus hot dog és variációi sem. Ennek tetejében, napi akciókkal is kedveskednek vendéglátóink, így mindennap új ízeket próbálhatunk ki kedvező árak mellett.

Mindent egybevetve a hely jó, a kaja nagyon ötös a maga kategóriájában, bár annyi kritérium elmondható, hogy helyhiány miatt csak az utcán fogyaszthatjuk el az ételt, így azt csak jó idő esetén tudjuk felkeresni.

 

Köszönöm a segítséget és az együttműködést a Pár Perc Krumli tulajdonosának és dolgozójának!

 http://parperckrumpli.hu/

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: saláta gyorsétterem hamburger szószok sültkrumpli krumplilángos Pár Perc Krumpli utcai kaja frissen sültek hoz dog


2013.09.17. 22:42 KetieDermt

Lovley Dinner

dsc_0025_1379450357.jpg_4000x2250

Szerelembe esett fokhagymás-citromos-petrezselymes garnéla friss zöldsalátával

(Vacsora**)

 

Böngészés közben ezt hallgasd: The XX - Together

 

Korai kelés, rohanás esőben, élelmezéshigéne, rohanás haza újból esőben, de azért közben beugrottam egy kis különlegességért a boltba, ráadásul gyorsan készen van és még az emésztése sem jelent különösebb gondot az ember gyomrának…

 

HOZZÁVALÓK. (1 személyre)

- 100 g garnélarák (mélyhűtött)

- 1 csokor petrezselyem

- 10 g kókuszolaj

- 2 közepes gerezd fokhagyma

- frissen őrölt só, bors

- 5 ml frissen facsart citromlé

- 150 g zöldsaláta

 

ELKÉSZÍTÉS.

- Serpenyőben megpirítjuk a kókuszolajon a megtisztított garnélát, majd ha már szép rózsaszínné változtatták a színüket, kis lepirítás után hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.

- Tálalás előtt meglocsoljuk a frissen facsart citromlével.

- Friss zöldsalátára, vagy mellé halmozzuk.

 

Jó Étvágyat!

 

TUTI TIPP!

 

 - Ha csak tisztítatlan garnélát sikerül vennünk, pirítás és ízesítés előtt forró vízben főzzük addig, amíg rózsaszíné változik a színe. Kihűtés után könnyen eltávolíthatjuk a páncélját és máris süthetjük.

Szólj hozzá!

Címkék: saláta egészség citrom fokhagyma garnéla petrezselyem


2013.09.11. 21:29 KetieDermt

1.: Édes felfedezés egy éhes délutánon

pic20130911193727_1378923438.jpg_1152x1152

Mézes Perzsa Cukrászda (Józsefváros, II. János Pál pápa tér)

Ízélmény mérce: *****

Kiszolgálás: *****

Árak: ****

 

Böngészés közben ezt hallgasd: FritczKalkbrenner – Right In The Dark

 

 

Délután egy új útvonalon tartottunk farkas éhesen az egyetem éttermébe, hogy még a szeminárium előtt megtölthessük a pocinkat B.-vel, amikor egy nyitott üvegajtón keresztül megpillantottuk a rengeteg színes finomságtól díszelgő pultot. A hely nevét olvasva, elhatároztam, ide hazafelé visszatérek és körbenézek… Természetesen nem lett ez másképp, ráadásul egy unalmas előadás után fáradtan és éhesen szinte hívogatott a csábító fűszeres sütik illata.

Az eladó elmondása szerint legtöbben a vaníliakrémmel töltött és pisztáciával szórt hájas tésztából készült édességet viszik a legjobban, ami két formában is kapható, és kóstolás után is valóban lett az egyik kedvencem erről a helyről. Kapható még a képviselő fánkhoz hasonló tejszínhabban töltött égetett tészta és narancssárgára és pirosra festett pisztáciával szórt tésztarózsácskák is. Megnézhettünk egy különleges naanhoz hasonló iráni kenyeret, amely csupán víz, liszt és élesztő keverékéből készült lepénykenyér féleség, megszórva fehér és fekete szezámaggal.

Megízlelhettük egy cukorsziruppal és olajos magvakkal töltött tésztakosárkát, ami viszont számomra már túl édes volt, viszont a mandulás keverékkel töltött bő zsírban kisütött kis tésztafalatkáknak nem lehetett ellenállni.

Első hallomásra érdekesen hangzott a sáfrányos muffin, viszont az erős fűszerezés meglepően finom ízeket hozott elő a puha kavart tésztából. Volt még csicseriborsó felhasználásával készült teasütemény is szezámmaggal és csokoládéval a tetején, és rózsavízzel készült kókuszos szeletek is.

Azonban az egész datojával töltött teasütemény lett az abszolút befutó, amiben gyömbéres- szegfűszeges ízeket véltem még felfedezni, de mind konzisztenciára mind ízvilágra már csak emiatt is érdemes betérni az alig egy hónapja nyílt hangulatos kis cukrászdába.

 

 

Köszönöm a segítséget és az együttműködést a Mézes Perzsa Cukrászda tulajdonosának és dolgozójának!

Szólj hozzá!

Címkék: pisztácia sütemény naan Cukrászda Perzsa mézes perzsa cukrászda iráni kenyér rózsvíz Mézes


2013.09.10. 15:54 KetieDermt

Zero: Indul a nagy Street Food mustra

000014650_nyitooldal3_jpg_1378821056.jpg_528x377

A tegnapi délutánnal újabb időszak kezdődött el mozgalmas kis életemben, ugyanakkor egy régi is folytatódik. Megint elnyelt a főváros, folytonos nyüzsgésével és pörgős hétköznapjaival. Ezúttal elhatároztam, hogy belevetem magam az itteni gasztronómia világába, felfedező útra indulok és megkóstolom a budapest vendéglátósok kínálta ételeket. Segítségül hívom a Dining Guide Top Lista Gastronómia 2013-as számát, melynek fókuszpontjában most az utcai kaják kivesézése áll. Segítőtársaim is lesznek, így több vélemény alapján tudom majd értékelni a megkóstolt ételkülönlegességeket.

Szólj hozzá!

Címkék: a nagy gasztronómia mustra dining guide street food étteremlátogatás Street Indul Food Top Lista Gsztronómia 2013 utcai kaják


2013.09.08. 13:59 KetieDermt

A bárányok hallgatnak

2013-08-11_13_42_05_1378641521.jpg_640x480

Sült báránycomb borsos-zöldfűszeres-dijoni mustáros pácban, tepsis zöldségekkel 

(Főfogás ***)

Böngészés közben ezt hallgasd: Lana Del Rey - Summertime Sadness

 

Ritkán jut az ember friss bárányhúshoz, de ha már apukám megjelent reggel egy egész 25 kg-os báránnyal, feldolgozás után az a minimum, hogy a soványabbik részéből kipróbáljak egy finom pácolt sült ételt. Nagyon szeretek ihletet meríteni Terry Durack – A legfinomabb ételek című könyvéből, amely híres szakácsok receptjeit tartalmazza a világ számos pontjairól. Sajnos gyakran nem tudok kipróbálni finomságokat, hiszen rengeteg recept elkészítéséhez nehezen beszerezhető és nem utolsó sorban költséges alapanyagok szükségesek. Természetesen ilyen a báránycomb is, viszont kapva kaptam az alkalmon, és ha már így besétált a konyhába, igaz már nem a saját lábán, akkor kötelező volt Terry könyvéből ötletelni, hogyan is készítsem el istenien.

HOZZÁVALÓK.

- 2,5 kg bárány comb csonttal együtt

- 170 ml száraz vörösbor

- 50 ml vörösborecet

- 120 ml kókuszolaj

- 5 evőkanál szemcsés dijoni mustár

- 25 g friss zöldfűszerek (bazsalikom, kakukkfű, oregánó, petrezselyem, majoranna)

- 6 ág rozmaring

- 2 nagyobb fokhagymagerezd

- só

- bors

ELKÉSZÍTÉS.

- A báránycombot megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk, papírtörlővel leszárítjuk róla a vizet. Tepsibe tesszük.

- Bedörzsöljük sóval, borssal.

- Rubotgéppel összepépesítjük a vörösbort, a vörösborecetet, a kókuszolajat, a mustárt, a fokhagymát és a zöldfűszereket.

- A masszával bedürzsöljük a húst, letakarjuk a tepsit, lefedjük alufóliával, és hűtőbe tesszük pihenni egy éjszakát.

- Másnap 2 órával sütés előtt vegyük ki a hűtőből, majd előmelegített sütőben 180°-on 2 órán át süssük fólia alatt, az idő leteltével vegyük le a fóliát és grill funkción süssük a húst további 30 percig.

- A pác a húson be fog sötétedni, így kissé égett hatása lesz, de emiatt ne aggódjunk megégni nem fog a hús, hiszen a sűrű pác megvédi.

- Ha kész, a hús gyönyörűen le fog omlani a csontról, belül puha, kívül pedig ropogós és ízletes lesz az étel.

- Szeleteljük, adagonként 2 közepes szeletet adjunk és ízlés szerinti körettel (tepsis zöldségekkel) tálaljuk.

Jó Étvágyat!

 

TUTI TIPP!

- A báránycombhoz hasonló nagyobb darab, kötöttebb rostozatú húsokat érdemes savas pácban hagyni legalább 8 órán át, hiszen így elkerülhetjük, hogy csizmatalp állagú husink készüljön. 

- A bárány tejre emlékeztető illatát és esetleges faggyús ízét könnyedén eltávolíthatjuk, ha a súst forró vízzel leöntjük és hagyjuk benne 10 percig ázni. A kellemetlen íz és illat eltűnik,, azonban az értékes tápanyag benn marad.

ÉRDEKESSÉG!!! 

- A fiatal bárányhúsnak nagy jelentősége van a diétás és kímélő étkezésben, mert igen könnyen emészthető és magas tápértékű. Megtalálható benne vas, ami a vérképzéshez szükséges, anaemiás betegek (vérszegények) étrendjébe így bátran beilleszthetőek a sovány húsrészek. Magas D-vitamin tartalma a kalciummal együtt hasznosul és a vékonybélben szívódik fel, így a csontépítést segíti elő a vörös hús fogyasztása.

- B12-Vitamin forrás, amely szintén a vörösvértest képzés egyik résztvevője a vöröscsontvelőben illetve tartalmaz még B3-Vitamint, amely a sejtek energiaháztartásáért és a DNS-lánc javításáért felelős koleszterinszabályozó vegyület.

- Nyomelemek közül még cink és szelén található benne nagy mennyiségben, az utóbbi egy olyan antioxidánsként működő anyag, amely a pajzsmirigy egészséges működésében játszik szerepet.

Szólj hozzá!

Címkék: báránycomb Vas B3-vitamin B12-vitamin Cink tepsis zöldség Szelén


2013.09.07. 11:34 KetieDermt

Hiába korai, gondolni kell a téli napokra is

befozes1_1378514225.png_874x332

Paradicsomlé befőzés kicsit másképp

(Alapanyag ***)

Böngészés közben ezt hallgasd: 30 Seconds To Mars - Up In The Air 

 

Tömérdek mennyiségű édes gömbölyű csemegétől roskadoznak a pirosló bokrok a kertben. Kár lenne veszni hagyni őket, különösen amiatt nem, mert a 84 éves nagymamám olyan szorgosan locsolgatta eddig minden reggel és este. Éppen ezért lettek ilyen szépek is, sokan is és még finomak is. De miért van az, hogy nekünk mindig abból a fajta palántából kell a legtöbbet elhozni ültetésre, amelyik a legkisebb termést hozza… Persze nem este nyolckor kell nekiállni megtölteni egy hatalmas ládát körülbelül 10 kg mennyiségű apró szemű paradicsommal, mert nem reális, hogy az ember ilyen mennyiség feldolgozásával még éjfél előtt végezzen.

Nekem csak egy éles késem, egy közepes méretű robotgépem és egy közepes méretű apró lyukú fém tésztaszűrőm állt rendelkezésére a paradicsom feldolgozásához. Jelentem sikerrel jártam, így is lehet paradicsomlevet befőzni.

 

HOZZÁVALÓK.

- nagyon sok kertben szedett paradicsom

- só

- késhegynyi szalicil/nátrium-benzoát

 ELKÉSZÍTÉS.

- Az alaposan megmosott paradicsomokat megtisztítjuk: csumájukat és a hibás részeket kivágjuk, majd nagyobb darabokra összevágjuk. Adagonként robotgépbe tesszük és körülbelül 1 percig aprítjuk.

- Kis lyukú erős fém tésztaszűrőn egy főzőedénybe passzírozzuk fakanál segítségével, addig, ameddig az összes paradicsomunk el nem fogy (ez sok türelmet és kitartást igényel, de a kemény munka meghozza gyümölcsét).

- A lepasszírozott paradicsomot mérsékelt lángon felfőzzük, majd hagyjuk gyöngyözve forrni fél órán át. Közben néha keverjük meg.

- A mennyiséghez mérten ízesítsük sóval (ennek mennyiségét kóstolással beállíthatjuk), de ügyeljünk arra, hogy ne a sós íz domináljon, hiszen itt tartósítás szempontjából van szükségünk inkább a sóra. Én 8.5 liternyi mennyiséghez tettem 3 evőkanálnyit.

- Ha már elzártuk a levünk alatt a lángot, egy késhegynyi szalicilt vagy nátrium-benzoátot keverjünk bele. Kihagyhatjuk a tartósítószert, viszont akkor hamarabb is romlik a paradicsom, és oda is kell figyelni, hogy állandó hűvösebb hőmérsékleten tartsuk a befőttünket, legfőképpen hűtőben.

- Még forrón előre kifőzött steril üvegekbe töltjük tölcsér és merőkanál segítségével. Ügyeljünk arra, hogy az üvegünket, amibe éppen töltjük a forró folyadékot, egy fémlapra helyezzük, hiszen így elkerülhetjük, hogy elpattanjon az üveg a hirtelen érő hőtől. Ne akarjuk egyből megtölteni az üveget, öntsünk előbb mindegyik aljára kisebb mennyiséget, így az üveg teljes tömege fel tud melegedni és alkalmazkodni a forrósághoz. Öntés közben a tölcsért emelgessük, hogy a felcsapó gőz távozni tudjon.

- Kevés tartósítóval kenjük be az üvegek lapkáit és az üvegek szájához kimért és kivágott műanyagfólia darabok egyik oldalát. Helyezzük az üvegek szájára a fóliadarabokat a tartósítószerrel kikent oldalukkal lefelé, majd csavarjuk rá a lapkát is.

- Száraz dunsztba helyezzük: válasszunk egy olyan helyet, ahol a talpukra állított üvegek biztosan nem dőlhetnek el (pl. kanapé sarka). Egy rosszabb törölközőt vagy takarót terítsünk le, helyezzük az üvegeket egymás mellé/köré és takargassuk be gondosan. Terítsünk még rájuk egy vastag paplant, hogy még tovább melegen tartsuk az üvegeket. Addig maradjon a dunsztban, amíg teljesen kihűl, ezután száraz hűvös sötét helyen tároljuk fogyasztásig.

Jó Étvágyat!

 

TUTI TIPP!

 - Ha marad még 3 kilónyi paradicsomunk, akkor készíthetünk házi kechupot belőle a következő képen: 600 g vöröshagymát meghámozunk, a 3 kg paradicsomot és 2 pritamin paprikát megmosunk. Nagyobb darabokra vágjuk egy nagy lábasban feltesszük főzni. Amikor levet enged, hozzáteszünk 3 gerezd zúzott fokhagymát, 1 kávéskanál őrölt borsot, 2 evőkanál sót, fél teáskanál őrölt szegfűszeget, fél teáskanál őrölt fahéjat, fél teáskanál őrölt gyömbért, 200 g nyírfacukrot, 30 g mustárt, 150 ml vörösborecetet. Egy órán át főzzük, elzárás előtt már elég gyakran kell kevernünk, hogy le ne égjen. Átpasszírozzuk, újból felforraljuk, majd a fent leírt módon üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni. Természetesen ezt hűtőszekrényben tároljuk  és felbontás után lehetőleg minél hamarabb használjuk fel és csak tiszta eszközökkel nyúljuk bele.

 ÉRDEKESSÉG!!! 

- A paradicsom színét adó pigment, a likopin, nem csak bizonyítottan antikarcinogén hatása miatt hasznos, de antioxidáns befolyása révén ez a vegyület rendelkezik a E-vitamintól és a ß-karotintól is erősebb, a sejtek pusztulását okozó oxigén megkötő képességgel. Nem hiába élnek olyan sokáig a mediterrán népek…

- Ahhoz, hogy jól hasznosuljon a likopin , A-vitamin, E-vitamin és a K-vitamin, fogyasszuk a paradicsomot jó minőségű nyers növényi olajokkal vagy magas zsiradéktartalmú zöldségellek (pl. avokádó), hiszen ezek a vegyületek zsiradékban oldódva fejtik ki kedvező élettani hatásukat.

- A burgonyafélékben, így a paradicsomban is található egy szolanin nevű mérgező szteránvázas glikoalkaloid, amelyet nem mindenki tud megemészteni, viszont ha a felszeletelt paradicsomról sózás után leöntjük a levet, a kellemetlen anyag nagy részét el tudjuk távolítani.

 

Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom befőzés rákmegelőző likopin kechup


2013.09.06. 08:00 KetieDermt

Gyönyörű reggel a nyári megsemmisülésben

reggeli1_1378423593.png_799x559

Sült bacon ágyon olvadt parenyica fűszeres tükörtojás takaróban

(Reggeli ****)

 

Böngészés közben ezt hallgasd: Beautiful Girls - Morning Sun

Csodálatos napfényes a reggel, már érezni az ősz illatát a kellemesen fujdogáló szélben. Ideje elkezdeni odafigyelni homeosztázisunkra, hiszen az időjárás változása az immunrendszer legyengülését eredményezheti, így fogékonyabbá válunk az ilyenkor a médium által oly sokszor hangoztatott csúnya influenza víruskákra . 

 

HOZZÁVALÓK.

- 2 tojás (ha lehet házi a szomszéd kertjéből)

- 4 csík bacon

- 100 g parenyica

- 1 db bármilyen zsemle (legjobb a sok gabonamaghéj őrleményt tartalmazóak)

- frissen őrölt só, bors, chili

- ízlés szerint zöldségek: 1-1 közepes nagyságú paradicsom paprika fejenként

 

ELKÉSZÍTÉS.

- A bacon csíkokat teflonserpenyőben további hozzáadott zsiradék nélkül aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, hagyjuk, hogy a felesleges zsiradékot feligya.

- A visszamaradt zsiradékban megsütjük az egyenként külön edényben felütött tojásokat (így ellenőrizhetjük szavatosságukat), megszórjuk sóval, borssal, chilivel.

- A zsemlét kettévágjuk, pirítóskészítőben megpirítjuk.

- A parenyicát hosszában csíkokra vágjuk.

- Összeállítjuk az ételt: egy zsemlére helyezünk 2 szelet ropogós bacont, rá 50 g parenyicát, majd betakarjuk a még forró tükörtojással. A másik adaggal természetesen ugyanígy járunk el.

- Tálalhatjuk paradicsomszósszal meglocsolva, és zöldségekkel körítve. 

Jó Étvágyat!

 

TUTI TIPP!

 - Gyönyörű tükrös maras a tojás, ha csak a fehérjét szórjuk meg sóval és fűszerekkel.

ÉRDEKESSÉG!!! 

- A tojássárgája víztartalma 50%, fehérje tartalma 17%, zsírtartalma 30%, melynek egyharmada lecitin és koleszterin. A zsírtartalom emulgeált állapotban található meg benne. Elsősorban A, D, B1, B2 –vitamint és karontint tartalmaz. Ásványi anyagai közül a kalcium, a foszfor, és a vas a legjelentősebbek.

- A tojásfehérje  hígabb és sűrűbb fehérje részt tartalmaz. 91%-a víz 9%-a fehérje. Megtalálható benne szénhidrátok, zsírok, ásványi sók és kevés B- vitamin. Az egyik legmagasabb biológiai értékű fehérjeforrás (97,3%), ami azt jelenti, hogy könnyű az emésztése, és magas százalékban hasznosul a szervezetben. Másik előnye, hogy nem tartalmaz tejcukrot, így a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják. A tojásfehérje felszívódása valamivel lassabb, mint egy tejsavófehérjéé, így kiváló folyamatos aminosavellátást biztosít a szervezetnek.

- A kidobásra szánt tojáshéjat felhasználhatjuk étrendkiegészítőként: a feltört héjakat főzzük ki forró vízben 10 percig, majd megszárítás után őrüljük porrá. Kiváló kalcium forrás, ha napi fél mokkáskanálnyi port beveszünk étkezés után.

Szólj hozzá!

Címkék: reggeli tojás bacon parenyica pirított zsemle


2013.09.06. 00:27 KetieDermt

Íme: a kezdet

1328218-1366x768-_desktopnexus_com_1378420115.jpg_1366x768

 

Kedves Foodfacerek!

 

Többszöri baráti biztatásra hoztam létre az alábbi gasztronómiáról és kulináris élvezetekről szóló blogomat, amely betegségmegelőző, egészségmegörző és gyógyulást elősegítő szemszögből bővíti olvasóim ismereteit.

Dietetikus hallgatóként, aerobikedzőként és személyi edzőként az életem legfőbb részét képezi a táplálkozás  és a sport tudománya, így arra törekszem, hogy minden pillanatot megragadjak és bővítsem jártasságom ezekben a témakörökben. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy megosszam olvasóimmal tudásomat, tapasztalataimat, receptjeimet és további hasznos érdekességeket.

 

Jó böngészést kívánok!

 

Szólj hozzá!

Címkék: sport táplálkozás gasztronómia dietetikus kulináris élvezetek étteremlátogatás betegségmegelőző sporttáplálkozás gyógyulást elősegítő egészségmegörző


süti beállítások módosítása