Sült bacon ágyon olvadt parenyica fűszeres tükörtojás takaróban
(Reggeli ****)
Böngészés közben ezt hallgasd: Beautiful Girls - Morning Sun
Csodálatos napfényes a reggel, már érezni az ősz illatát a kellemesen fujdogáló szélben. Ideje elkezdeni odafigyelni homeosztázisunkra, hiszen az időjárás változása az immunrendszer legyengülését eredményezheti, így fogékonyabbá válunk az ilyenkor a médium által oly sokszor hangoztatott csúnya influenza víruskákra .
HOZZÁVALÓK.
- 2 tojás (ha lehet házi a szomszéd kertjéből)
- 4 csík bacon
- 100 g parenyica
- 1 db bármilyen zsemle (legjobb a sok gabonamaghéj őrleményt tartalmazóak)
- frissen őrölt só, bors, chili
- ízlés szerint zöldségek: 1-1 közepes nagyságú paradicsom paprika fejenként
ELKÉSZÍTÉS.
- A bacon csíkokat teflonserpenyőben további hozzáadott zsiradék nélkül aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, hagyjuk, hogy a felesleges zsiradékot feligya.
- A visszamaradt zsiradékban megsütjük az egyenként külön edényben felütött tojásokat (így ellenőrizhetjük szavatosságukat), megszórjuk sóval, borssal, chilivel.
- A zsemlét kettévágjuk, pirítóskészítőben megpirítjuk.
- A parenyicát hosszában csíkokra vágjuk.
- Összeállítjuk az ételt: egy zsemlére helyezünk 2 szelet ropogós bacont, rá 50 g parenyicát, majd betakarjuk a még forró tükörtojással. A másik adaggal természetesen ugyanígy járunk el.
- Tálalhatjuk paradicsomszósszal meglocsolva, és zöldségekkel körítve.
Jó Étvágyat!
TUTI TIPP!
- Gyönyörű tükrös maras a tojás, ha csak a fehérjét szórjuk meg sóval és fűszerekkel.
ÉRDEKESSÉG!!!
- A tojássárgája víztartalma 50%, fehérje tartalma 17%, zsírtartalma 30%, melynek egyharmada lecitin és koleszterin. A zsírtartalom emulgeált állapotban található meg benne. Elsősorban A, D, B1, B2 –vitamint és karontint tartalmaz. Ásványi anyagai közül a kalcium, a foszfor, és a vas a legjelentősebbek.
- A tojásfehérje hígabb és sűrűbb fehérje részt tartalmaz. 91%-a víz 9%-a fehérje. Megtalálható benne szénhidrátok, zsírok, ásványi sók és kevés B- vitamin. Az egyik legmagasabb biológiai értékű fehérjeforrás (97,3%), ami azt jelenti, hogy könnyű az emésztése, és magas százalékban hasznosul a szervezetben. Másik előnye, hogy nem tartalmaz tejcukrot, így a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják. A tojásfehérje felszívódása valamivel lassabb, mint egy tejsavófehérjéé, így kiváló folyamatos aminosavellátást biztosít a szervezetnek.
- A kidobásra szánt tojáshéjat felhasználhatjuk étrendkiegészítőként: a feltört héjakat főzzük ki forró vízben 10 percig, majd megszárítás után őrüljük porrá. Kiváló kalcium forrás, ha napi fél mokkáskanálnyi port beveszünk étkezés után.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.