Bemutatkozás

Egy oldal, ahol megtanulhatsz ízletes és tápláló ételeket keszíteni ugyanakkor bővítheted tudásodat arról, hogyan előzheted a betegségek kialakulását, őrizheted meg még jobban egészségedet és hogyan segítsd gyógyulásod hatékonyabban a táplálkozás révén úgy, hogy közben ne kelljen lemondani az élvezetekről sem. Otthoni receptek, leírások, érdekességek, tippek, praktikák, étteremlátogatás...egyszóval minden ami gasztronómia.

Címkék

2014 (1) a (1) B12-vitamin (1) B3-vitamin (1) bacon (1) bakonyi (1) báránycomb (1) barnakenyér (1) betegségmegelőző (1) bőrkiütés (1) Cink (1) citrom (1) csirkemell (1) csirkemellsonka (1) Cukrászda (1) diéta (1) dietetikus (6) dining guide (1) durum (1) E3 Program (1) edzés (1) egészség (6) egészséges (1) egészséges életmód (1) egészséges táplálkozás (2) egészségmegörző (1) egyetemisták táplálkozása (1) emésztés (1) Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak (1) energiaszegény (1) étel (1) étteremlátogatás (2) fehérje (1) fitness (3) fokhagyma (1) food (1) Food (1) foodface (1) főzelék (1) frissen sültek (1) garnéla (1) gasztro (1) gasztronómia (2) görcsoldó (1) Graham liszt (1) gyógyulást elősegítő (1) gyorsétterem (1) hamburger (1) hoz dog (1) Indul (1) ingyenes dietetikai tanácsadás (1) iráni kenyér (1) kókuszital (1) kókuszzsír (1) krumplilángos (1) kulináris élvezetek (1) lilakáposzta (1) Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (1) mártás (1) MDOSZ (1) melegszendvics (1) Mézes (1) mézes perzsa cukrászda (1) mustra (1) naan (1) nagy (1) parenyica (1) Pár Perc Krumpli (1) Perzsa (1) petrezselyem (1) pirított zsemle (1) pisztácia (1) recept (1) reform (1) reggeli (1) rostdús (1) rózsvíz (1) saláta (3) selyemsonka (1) snidling (1) spagetti (1) sport (2) sporttáplálkozás (3) Street (1) street food (1) sültkrumpli (1) sütemény (1) Szelén (1) szénhidrát (1) szószok (1) táplálkozás (2) tepsis zöldség (1) tészta (1) tojás (1) Top Lista Gsztronómia 2013 (1) utcai kaja (1) utcai kaják (1) vacsora (1) vadas (1) Vas (1) zöldborsó (1) zsírszegény (1) Címkefelhő

2013.10.14. 20:02 KetieDermt

Egyetemisták körében is divat lett dietetikushoz járni

e3logo_1381773296.jpg_1230x1224

Fél év alatt közel másfél ezer egyetemista fordult dietetikushoz

1500 fiatal állapotáról és táplálkozási szokásairól kapott képet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetség az E3 program keretében

 

Három hazai egyetemen indult el márciustól a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének térítésmentes, szakmai programja, az Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak, amely az energia-egyensúlyon alapuló, egészséges táplálkozást és életmódot hivatott népszerűsíteni a hallgatók között. A program dietetikus szakemberek egyetemi előadásaiból, ingyenes, személyes szaktanácsadásból és gyors állapotfelmérésből áll. Márciustól közel 1500 egyetemista vette igénybe a tanácsadást. Legtöbbjük (64%) szerencsére nem a fogyókúrákról és a csodadiétákról, hanem az egészséges táplálkozásról szeretett volna többet megtudni a dietetikustól.

 A testtömeg megtartásának az alapja az energia-egyensúly, vagyis az ételekkel, italokkal elfogyasztott és a mozgással felhasznált energia-mennyiség közötti harmónia. Fontos, hogy ennek a jelentősége beépüljön a fiatalok szemléletébe, mert az életmód és a táplálkozási szokások jórészt gyerek- és fiatal felnőttkorban alakulnak ki. Ezért döntött úgy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), hogy tavasszal átfogó szakmai programmal keres fel három hazai egyetemet, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karát, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumát és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karát. Az előadások és a tanácsadások azonban bármely más szakos hallgatók előtt is nyitva álltak. A három éves projekt végére kb. 4500 egyetemista étkezési szokásairól és tápláltsági állapotáról állnak majd rendelkezésre adatok, amelyek feltehetően kortársaik egészségi állapotáról és táplálkozási szokásairól is képet adnak majd.

A márciustól induló E3 – Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak projekt keretében eddig 1406 egyetemista keresett fel dietetikus szakembert és vett igénybe térítésmentes szaktanácsadást. A fő motivációjuk az volt, hogy az egészséges táplálkozásról tudjanak meg minél több, használható információt. 64%-uk ezért kereste fel a szakembereket. A tanácsadások keretében elvégzett, gyors szűrésekből kiderült, hogy szerencsére legtöbbjüknek még nincs szüksége fogyókúrára, hiszen az átlag testtömeg-indexük a normál tartományba tartozó 22,8 volt. Így valóban az egyetemista korosztály számára egyértelműen az energia-egyensúly fontosságának felismerése a legfontosabb, vagyis az, hogy hosszú távon úgy tudják megelőzni az elhízást, ha táplálkozásukban és életmódjukban figyelemmel vannak a bevitt és elégetett kalóriák egyensúlyára.

Az is kiderült az egyetemista korosztály táplálkozási szokásainak feltérképezéséből, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás alacsony a körükben. Noha az energia-egyensúly fenntartásához is létszükséglet lenne ezek fogyasztása, több mint 2% egyáltalán nem eszik zöldséget, gyümölcsöt, 30%-uk pedig naponta csak egyszer.

Pozitívum, hogy a hazai felnőtt lakossághoz képest az E3 programban részt vett egyetemisták többet sportolnak. Rendszeresen sportol 43%-uk, míg a felnőtt lakosságnak csak 23%-a. Közel 10%-uk viszont már egyetemistaként sem mozog semmit.

A hazai lakosság 77%-a gyakorlatilag inaktívnak tekinthető, mert havi három alkalomnál nem mozog többet (Eurobarometer, 2010). 

 A hallgatók fele (47,3%) naponta 1-2 liter folyadékot iszik meg, 28% pedig 2-3 liter közti mennyiséget. A javasolt mennyiség legalább 2 liter lenne. A kapott eredmények alapján tehát a folyadékpótlás területén van még mit tenni.

A dohányzás terén viszonylag jó a helyzet, a hallgatók 70%-a nem dohányos, 20%-uk alkalmi, 10% viszont rendszeres cigarettázó.

A Coca-Cola Alapítványtól nyert pályázati pénzből megvalósuló, öt szemeszterre tervezett E3 program természetesen az idei tanévben is folytatódik. A három éves időszak alatt az MDOSZ szakértői 40-50 előadást és több mint 600 szaktanácsadást kínálnak a diákoknak.

 Az idei szemeszter előadásaira és tanácsadásaira az MDOSZ honlapján (www.mdosz.hu) lehet bejelentkezni és időpontot kérni.

 

FORRÁS: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)

 

1 komment

Címkék: egészség dietetikus MDOSZ egyetemisták táplálkozása ingyenes dietetikai tanácsadás Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége E3 Program Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak


A bejegyzés trackback címe:

https://foodface.blog.hu/api/trackback/id/tr795568516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása